Tonique Hollander: ‘Personal training is zoveel meer dan een stok achter de deur’

Ongeveer twaalf jaar geleden is Tonique begonnen met personal training bij Sportstad Heerenveen. ‘Ik moest op mijn werk een groot bouwproject leiden. Ik wist dat als ik niet fit zou zijn, ik over de kop zou gaan. Ik moest in no-time in topvorm zijn, ook om de mentale stress aan te kunnen.’ De trainingen bevallen goed. In de jaren erna kiest ze regelmatig voor personal training bij Sportstad. ‘Ik kies vaak voor een standaardblok van drie maanden. Zo’n periode is goed te overzien en als ik dat wil kan ik in die periode ook de groepslessen volgen of een keer zwemmen.’

Als een jaar geleden blijkt dat ze een medische aandoening heeft, verandert er veel. ‘Waar normaal sport altijd mijn uitlaatklep was, kon dat toen een lange tijd niet. Zodra ik een trap opliep had ik al spierpijn. Toen de medicatie uiteindelijk aansloeg, wilde ik graag weer sporten. Onder begeleiding van Chris ben ik heel rustig begonnen op te bouwen. Hij bouwt de trainingen goed op. Hij zorgt dat ik iedere keer een stap zet, maar stopt me als hij ziet dat ik te ver ga.’

Ze vertelt dat personal training zoveel meer is dan alleen de stok achter de deur. ‘Daar doe je personal training echt te kort mee. Het is een cadeautje aan mezelf. Het zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit én dat ik mezelf blijf verbazen. Door met een personal trainer te trainen, rek ik de grens iedere keer wat op. Elke week opnieuw verbaas ik me dat er nog meer in zit dan ik al dacht. Het voordeel van personal training bij Sportstad is dat het erg flexibel is. Je hebt de mogelijkheid om een keer te kiezen voor een groepsles, spinning of zwemmen.’

Tonique wil anderen die twijfelen om te beginnen ook graag nog wat meegeven: ‘Start gewoon. Gooi alle excuses overboord en ga gewoon. Het doel is niet om bekaf weer naar huis te gaan, maar juist om iets op te bouwen. Kies een leuk haalbaar doel en met de begeleiding haal je dat gewoon en houd je het ook vol.’

Actueel

Bekijk meer
Alle actueel