Tineke van Dijk: ‘Leefstijlbegeleiding helpt je om de knop om te zetten’

Tineke van Dijk is in een paar maanden tijd met behulp van leefstijlbegeleiding bij Sportstad Heerenveen 12,5 kilo afgevallen. Ze voelt zich energieker, fitter en zit beter in haar vel. Maar bovenal: ‘Ik doe m’n lijf nu veel meer plezier dan dat ik dacht. Voorheen dacht ik dat ik van lekkere dingen, zoals Chinees of shoarma, gelukkig werd. In werkelijkheid doe ik mijn lichaam een veel groter plezier met gezonder en gevarieerder eten. Hier word ik echt gelukkig van.’

In de afgelopen zes jaar is Tineke 17 kilo aangekomen. ‘Ik wist waardoor het kwam. Ik maakte lange werkdagen en had als ik thuiskwam geen zin om te koken. Ik at vaak slecht en te veel. Jaar op jaar kwam ik aan. Zeker in de coronaperiode. Op dinsdagavond kwamen bij wijze van spreken de toastjes al op tafel. Het lukte me niet meer om de knop om te zetten. Ik had hulp nodig.’

De juiste hulp vinden, blijkt echter nog niet zo makkelijk. Bij een diëtist komt ze niet verder dan de standaard programma’s. ‘Dat werkte niet. Ik heb geen standaard leven met een baan van negen tot vijf. Om 3.00 uur gaat mijn wekker, het voedingsschema van de diëtist kon niet worden aangepast op mijn werktijden. En bij mijn vorige sportschool werd gewerkt met zakjes en maaltijdvervangers. Dat wilde ik niet. Als je dan stopt, ben je vaak snel terug bij af. Bij de leefstijlbegeleiding van Sportstad heb ik gevonden wat ik zocht: een programma dat volledig is aangepast op mijn werk, mijn leven en mijn behoefte.’

Leefstijlbegeleider Marijke Westerbrink is samen met Tineke gaan kijken naar haar voedings- en beweegpatroon. Op basis van de doelen die Tineke wil halen, is een voedings- en sportschema opgesteld dat past in haar dagelijks leven. ‘Natuurlijk moet je er wat voor doen als je wilt afvallen, maar met de leefstijlbegeleiding van Marijke was het makkelijk vol te houden. Ik mag veel meer eten dan ik vooraf had gedacht. Ik eet gevarieerder en ben koken leuk gaan vinden. Waar ik voorheen nasi uit een pakje maakte, kook ik nu nasi met verse kruiden. Ik maak bloemkool uit de oven, gezonde wraps met hummus en nog veel meer. Het eten is heerlijk op deze manier. Er is een wereld voor me open gegaan.’

Na drie maanden heeft Tineke haar leefstijltraject afgerond. Is het nu dan niet moeilijk om het nieuwe voedings- en beweegpatroon zonder hulp vol te houden? ‘Nee, zeker niet. Mijn knop is om, ik ben mijn nieuwe levensstijl leuk gaan vinden. Ik voel me veel beter. Ik ben fitter, minder snel moe en ik zie resultaat, want ik ben 12,5 kilo kwijt.’

Tineke raadt iedereen die iets wil veranderen aan zijn of haar levensstijl aan: ‘doe een intake en kijk of dit iets voor je is. Met de leefstijlbegeleiding van Sportstad kun je weer de regie krijgen en letterlijk je leven veranderen.’

Lees meer over leefstijlbegeleiding

Actueel

Bekijk meer
Alle actueel