Sport, zorg en onderwijs onder één dak

Bij Sportstad Heerenveen zitten sport, zorg en onderwijs onder één dak. In dit multifunctionele sportcentrum komen topsport, breedtesport en sportmedische zorg samen. Het sportcentrum kent een hoogwaardig topsportklimaat met optimale faciliteiten voor zowel de professional als de amateur. Deskundigheid en de toewijding van de medewerkers staan centraal, waardoor het totale aanbod op een zeer hoog kwaliteitsniveau ligt.

Ontstaan

Sportstad is een initiatief van Gemeente Heerenveen, sc Heerenveen en De Friesland Zorgverzekeraar. Deze drie partijen hebben hun afzonderlijke verbouw- dan wel nieuwbouwplannen samengesmeed tot een stimulerend, ambitieus en synergetisch concept, gelegen in een van de meest beeldbepalende gebieden van Heerenveen. Een gebied dat eerder bekend is geworden om het Abe Lenstra stadion van voetbalclub sc Heerenveen. In 2003 kreeg het project Sportstad groen licht en in juli 2006 was de officiële opening.

 

Accommodaties

Sportstad Heerenveen beschikt over drie zwembaden, een sporthal, het Epke Zonderland Turncentrum, twee squashbanen en verschillende buitensportaccomodaties. Samen met verschillende sportverenigingen bieden we veel verschillende sporten aan. Van balsporten in de sporthal tot watersporten in het zwembad en van vechtsporten in de dojo tot jurysporten in het Epke Zonderland Turncentrum. Buiten kun je inlineskaten in het eerste overdekte inlineskatecentrum van Nederland of je skills laten zien in het urban sportpark. Sporten in het zand kan op de multidisciplinaire beachvelden en degenen die de sprong over het water durven te maken kunnen terecht op de fierljepschansen. Voor iedere leeftijd en op elk niveau is er bij Sportstad wat te doen!

Duurzaamheid

Sportstad Heerenveen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. We hebben de ambitie om in 2030 energieneutraal en CO2-neutraal te zijn. Om die doelstelling te halen is de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in duurzame energiesystemen, het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen en energiebesparing.

 

 • Duurzame systemen
 • Energiebesparing
 • Duurzame plannen
 • Duurzame systemen

  Bij Sportstad zijn meerdere duurzame systemen geïnstalleerd:

  • Een warmte- koudeopslag, meerdere ondergrondse warm- en koud waterbronnen en bijbehorende warmtepompen zorgen voor een belangrijk deel voor de verwarming en koeling in Sportstad.
  • 5200 zonnepanelen, deze leveren een deel van de elektriciteit van Sportstad.
  • Warmte Kracht Koppeling, dit systeem zorgt deels voor de elektra- en warmtebehoefte van Sportstad.
 • Energiebesparing

  Naast deze duurzame energiebronnen, zetten we ook volop in op energiebesparing. Dat hebben we gedaan door:

  • De veld- en tribuneverlichting in het Abe Lenstra stadion te vervangen door LED verlichting
  • De verlichting in de sporthallen te vervangen door LED verlichting
  • De installaties te vervangen door energiezuinigere exemplaren
  • Instellingen van systemen slim en automatisch te maken om hiermee onnodig energieverbruik te voorkomen.
 • Duurzame plannen

  De komende jaren willen we nog verder verduurzamen. Hiervoor wordt gewerkt aan de volgende plannen:

  • Aanleg van een zonthermiesysteem op de daken voor de verwarming van onder andere het zwembad, het stadion, de tapwatervoorzieningen en de verwarming in verschillende gebouwen.
  • Uitbreiding van het aantal zonnepanelen in combinatie met een batterij opslag systeem.
  • Uitbreiding en optimalisatie van het gebruik en de capaciteit van het bestaande Warmte- Koudeopslag systeem, door alle gebouwdelen hierop aan te sluiten en nieuwe (warmte)pompen met een hogere capaciteit te installeren.

   

Eten en drinken

Sportstad Café

In het hart van Sportstad vind je het Sportstad Café. Lunchen, dineren en borrelen in een sfeervolle trendy ambiance, genieten van wereldse lunchgerechten of heerlijke hoofdgerechten: dát is Sportstad Café van Beijk Catering. Sportstad Café is maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 10.00 uur.

Meer lezen

Sportbreakcafé

Op de eerste verdieping tussen de tribune van het zwembad en de tribune van de sporthallen vind je het Sportbreak Café met een capaciteit tot 250 personen voor vergaderingen en/of het verzorgen van een buffet. Sportbreak Café is er voor alle gebruikers van het sportcentrum van Sportstad Heerenveen. Met uitzicht op de turnhal en sporthal verzorgt Beijk Catering hier een ruim assortiment vers bereide broodjes en snacks.

 

Medewerkers
Wim PetersWim Peters
08:36 02 Sep 22
Zwemmen in het zwembad van Sportstad Herenveen is een waar genoegen. In ontspannen sfeer lekker baantjes trekken er wordt goed rekening met elkaar gehouden ' s Morgens om 7 uur meestal rustig.!
Bryan WubbenBryan Wubben
09:04 21 May 22
Erg goede sfeer leuke dansjes ze zijn top bezig,Organisatie is ook top geregeld
Andrea BlokzijlAndrea Blokzijl
16:28 18 Feb 22
Mooie sport accommodatie, maar bewegwijzering binnen was hopeloos. Echt eindeloos rondgedwaald. Bij de balie zat wel iemand, maar die was na 10 minuten nog niet aanspreekbaar (zat achterste voren). Dat was wel een beetje jammer
Elke zaterdag van 16:00 uur t/m 17:00 uur kickbksen bij CAH Sports in de DoJo van Sportstad
js_loader