Tom heeft Niet Aangeboren Hersenletsel, sporten helpt hem

Speciaal voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) bieden we in samenwerking met ziekenhuis Tjongerschans verschillende beweegprogramma’s aan. Zo kan zwemmen, wandelen en fitnessen mensen met NAH helpen. 

‘Zondag 5 juli 2020. Ik had mijn tentamens afgerond en zin in mijn tweede jaar bedrijfskunde. Ik was met vrienden wat drinken in het café. Het was in coronatijd en niet druk. We hadden afgesproken om een hapje te gaan eten en ik moest nog even naar het toilet. Ik keek achterom om iemand wat te zeggen, zag het drempeltje niet en wat er daarna gebeurde weet ik niet meer…’, vertelt Tom Kuiper.

Tom komt ongelukkig ten val, hij raakt bewusteloos en in coma en ligt bijna drie weken op de intensive care in het UMCG. Uiteindelijk gaat hij naar Tjongerschans om vervolgens te revalideren in Beetsterzwaag. Al gauw mag hij naar huis om enkel nog poliklinisch te revalideren.

Hersentrauma en een infectie
Door de klap op zijn hoofd heeft Tom een hersentrauma opgelopen. ‘Vanwege de zwelling in mijn hersenen is de botlap (een stuk schedelbot) verwijderd. Na een maand is deze weer teruggeplaatst.’ Tom pakt zijn leven weer op. ‘Fysiek ging het best goed. Ik kon weer sporten, lekker volle bak. Maar op een keer was ik tijdens het sporten helemaal kapot. Ik werd naar huis gebracht, ging even rustig op de bank liggen. Maar ineens kon ik niet meer praten.’ Tom heeft een epileptisch insult. Een hele heftige. Snel naar het ziekenhuis. Eerst naar Tjongerschans, maar het is ernstig en dus door naar het UMCG. Het teruggeplaatste bot blijkt geïnfecteerd. Tom: ‘Dat is nog tot twee keer toe eruit gehaald, schoongemaakt en weer teruggeplaatst.’

Er volgt weer een revalidatietraject en na een poosje lijkt het er op dat Tom iets opknapt. ‘Het bloed was goed. De infectie die in het bot zat, leek weg.’ Hij gaat op voor een MRI en is samen met zijn ouders positief gestemd. Maar de infectie in het bot is niet in het bloed te zien en het blijkt dat het bot nog zwaar geïnfecteerd is. Foute boel dus en het stuk schedelbot gaat er definitief uit. Uiteindelijk heeft hij een nieuwe botlap via een 3D-printer gekregen.

Hoe gaat het nu?
Tom is inmiddels 24 jaar en zijn leven is compleet veranderd. In plaats van volop te genieten van zijn studentenleven is Tom nu bezig zijn dagelijks leven vorm te geven. Hij heeft een jobcoach die samen met hem de mogelijkheden voor werk bekijkt. Bijvoorbeeld door te beginnen met een werkervaringsplek, het liefst in de zorg of sport. Hij is elke week al twee dagdelen bij een woonvorm voor mensen met beginnende dementie en bij sc Heerenveen te vinden. Zo kan hij uitvinden wat zijn mogelijkheden zijn. Sport, en met name voetbal, is zijn passie. Hij mag zelf helaas niet meer spelen en als hij wil sporten draagt hij een helm. Tom: ‘Met een helm op sporten geeft mij ook meer zelfvertrouwen.’ Samen met de hoofdtrainer geeft hij training aan een elftal van vv Heerenveen. Daarnaast heeft Tom nog steeds afspraken met bijvoorbeeld logopedist en psycholoog.

Tom doet veel aan sport en beweging. ‘Ik wandel en doe inmiddels zelfs aan yoga. Ook speel ik padel en doe aan eco-coaching. Sporten is voor mij heel belangrijk. Zo werk ik aan mijn herstel en ook cognitief merk ik dat het goed is om te blijven bewegen. Je moet echt kijken naar wat je kan!’

Lees meer over sporten bij NAH

Fotografie: @Wiep.frl

Actueel

Bekijk meer
Alle actueel