Actueel

Nieuwsbrief zwemles maart

Op 9 februari hebben er 31 kinderen afgezwommen voor het C-diploma, dit is voor Sportstad een record. Nog nooit hebben zoveel kinderen afgezwommen voor hun C-diploma. Dit juichen wij natuurlijk toe want kinderen die in het bezit zijn van een C diploma, zijn echt klaar met zwemmen en kunnen in de zomer de buitenwateren aan. De zwemvaardigheid van de kinderen gaat landelijk namelijk achteruit!  Dit komt mede doordat kinderen stoppen na het behalen van het B diploma en soms zelfs al na het A diploma. Maar het blijkt dat een kind pas echt goed is voorbereid als het ook zijn/haar C diploma haalt.

Voordat het ABC diploma werd ingevoerd, hadden we alleen het A en B.  De meeste kinderen gingen dan ook voor beide diploma’s.  Het B diploma van nu kunt u vergelijken met het A diploma van vroeger, het C diploma van nu met het B diploma van vroeger.

Tegenwoordig starten kinderen al vanaf 4,5 jaar met zwemlessen, terwijl het vroeger vanaf 6 jaar was. Hierdoor is het erg belangrijk om voor alle diploma’s te gaan, zodat de nog hele jonge kinderen klaar zijn om veilig te kunnen zwemmen.  Concreet betekent dit dat je:

 • met het Zwemdiploma A de vaardigheden beheerst voor een zwembad zonder attracties.
 • met het Zwemdiploma B de vaardigheden beheerst voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • met het Zwemdiploma C pas de vaardigheden beheerst voor open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en vaarten.

kijklessen

De eerstvolgende kijklessen zijn: vrijdag 1, zaterdag 2, zondag 3, maandag 4 en woensdag 6 maart 2019.

Voor de KIK lessen (1 keer per week) en de oudere kids geldt: vrijdag 1 tot en met donderdag 7 maart 2019.

punt van aandacht:

 • Wilt u altijd hoesjes om uw schoenen doen als u uw kind brengt en haalt van de zwemles. Onder schoenen zitten vaak bacteriën waardoor kinderen zwemmerseczeem kunnen oplopen. Dus ook bij de kleedkamers richting de douches is het belangrijk om de hoesjes om uw schoenen te hebben.

wedstrijdbad gesloten

Zaterdag 23 maart is het wedstrijdbad gesloten voor het vrijzwemmen i.v.m. het diplomazwemmen, de doelgroepen baden zijn dan wel open.

evenementen

 • Zaterdag 2 maart – Turndag in het Epke Zonderland Turncentrum: Lijkt het je ook leuk om een te gekke dag te beleven met twee trainingen en een recreatieve groepsactiviteit in het Epke Zonderland Turncentrum? Schrijf je dan in voor de eerst volgende Turndag op zaterdag 2 maart in Sportstad Heerenveen!  Inschrijven kan door een mail te sturen naar turncentrum@topsportnoord.nl
 • Nieuwe lessenreeks zeemeerminzwemmen: Leer in 4 lessen hoe je een echte zeemeermin of –man wordt. De lessen worden gegeven op zondag 17 maart, 24 maart, 31 maart en 7 april. Om mee te mogen doen moet een deelnemer in het bezit zijn van minimaal het zwemdiploma B. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

voetbalwedstrijden sc Heerenveen

 • Zondag 03 maart 14.30 uur: sc Heerenveen – Willem II
 • Zaterdag 16 maart 18.30 uur: sc Heerenveen – De Graafschap
 • Zaterdag 30 maart 20.45 uur: sc Heerenveen – Excelsior

Vijf uren voor de wedstrijd wordt P1 afgesloten. Bezoekers van Sportstad Heerenveen kunnen vanaf dan op vertoon van uw Sportstad pas parkeren op P5.

EasySwim-methode: van 3 zwemdiploma’s naar 1 totaaldiploma!

Vanaf 4 maart starten we met een lesgroep die zwemt volgens de EasySwim-methode. Dit houdt in dat ze opgeleid worden voor één zwemdiploma die gelijkwaardig is aan het C-diploma. Het is een methode waarbij uw kind plezier heeft en zich betrokken voelt. Met de EasySwim-methode willen we dat een kind urenlang plezier kan maken in het water. En dat ze zo zwemvaardig zijn dat de veiligheid gewaarborgd wordt.

Zwemveiligheid en plezier drukken we voor het EasySwim-Diploma uit in negen praktijksituaties. Deze sluiten helemaal aan op de belevingswereld van een kind en zijn een combinatie van alle elementen voor de juiste zwemvaardigheid. Bij het diploma draait het om het leren van de benodigde vaardigheden en het vervolgens leren toepassen van deze vaardigheden in allerlei herkenbare situaties. Het EasySwim-Diploma staat voor een hogere zwemveiligheid, terwijl het kind het leren veel  leuker vindt!

de 9 praktijksituaties van het EasySwim Diploma

 1. Schipbreukeling
  Gekleed zwemmen: De leerlingen gaan 3-5 minuten kriskras door elkaar zwemmen, aansluitend de helphouding met keuze uit divers materiaal en tussendoor wisselen van materiaal door watertrappend te draaien en iets nieuws te kiezen.
 2. Kind overboord!
  Gekleed zwemmen: Vallen in het water, op buik zwemmen naar boot/mat, erin/erop klimmen, achterover eruit/eraf vallen, watertrappend met hele draai, op rug naar kant zwemmen en eruit klimmen.
 3. IJspret
  Gekleed zwemmen: via met door (verborgen) wak in het water vallen, er onderuit zwemmen, naar mat met wak zwemmen, onder mat zwemmen en in wak naar boven komen, uit wak omhoog klimmen en (eventueel met stukje zwemmen naar kant) op de kant klimmen.
 4. Kampioenen
  1 minuut voortbewegen met bal tussen armen, vervolgens in tweetallen watertrappend bal overgooien, eventueel afsluiten met bal tegen mat/in doel/op kant gooien.
 5. Schatzoeker
  Met sprong te water, onder water zwemmen en voorwerp(en) opduiken van bodem (indien bodem te diep is, kunnen de voorwerp(en) zwevend worden gemaakt), vervolgens boven komen en op rug naar kant zwemmen mét voorwerp(en).
 6. Kopje onder
  5 minuten kriskras door elkaar zwemmen en elkaar (op de goede wijze aangeleerd) onder duwen, simulatie van kopje onder door golf.
 7. Heldendaad
  In buikligging op materiaal (plankje/matje/buis) naar vriendje peddelen, aanreiken, slepen op rug naar kant, hulp roepen.
 8. Survivalbaan
  Achterover in water vallen, draaien en schoolslag naar mat, onder mat door zwemmen, polo crawl of rugcrawl naar volgende mat zwemmen, er overheen klimmen, rugslag naar einde van baan, onder water aan drijflijn terug tijgeren (ademhaling mag).
 9. Jij bent ‘m!
  3-5 minuten tikkertje in het water, na getikt te zijn (of op commando) opdracht vervullen (bijvoorbeeld andere zwemslag, even onder water, enzovoorts).

Bij deze startersgroep gaan we kijken of deze manier van lesgeven bij ons past en zo ja, dan gaan we dit in de toekomst toepassen in al onze nieuwe lesgroepen.

contact

Mochten er vragen of problemen zijn dan kunt u contact opnemen met 0513 – 614 809 of mailen naar zwemles.coach@sportstad.nl