Actueel

Nieuw: zwemmen met hersenletsel

In Nederland wonen 400.000 mensen met hersenletsel en ieder jaar komen daar weer 50.000 nieuwe gevallen bij. Sportstad Heerenveen realiseert samen met de Edwin van der Sar Foundation en met haar partners Ziekenhuis Tjongerschans en Revalidatie Friesland een beweegproject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Vanaf 30 november 2017 wordt er gestart met een zwemgroep.

hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel is van alle leeftijden. Een plotselinge hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een herseninfarct of hersenbloeding, verkeers- of geweldsongeval, hersentumor of operatie, kan leiden tot blijvend hersenletsel. De beperkingen zijn soms tijdelijk, maar vaak chronisch. Verstoorde spraak en emoties, geheugenverlies, uitval van lichaamsfuncties en motoriek, overgevoeligheid voor prikkels en extreme vermoeidheid.

De impact van een hersenbeschadiging wordt pas écht duidelijk als men weer thuis komt na een ziekenhuisopname. Het is ingrijpend, voor zowel de patiënten als voor hun omgeving. Dit kan zich uiten in relatieproblemen, onbegrip bij vrienden en familie, het verlies van werk en sociale contacten, depressieve gevoelens en eenzaamheid.

Lichaamsbeweging houdt ons brein beter in conditie, zorgt voor herstel van de hersenfuncties en is goed voor het zelfvertrouwen en sociaal contact. Kortom, een betere kwaliteit van leven. Maar voor sport en bewegen met hersenletsel zijn deskundige begeleiding en aangepaste omstandigheden noodzakelijk. De Edwin van der Sar Foundation realiseert landelijke beweegprojecten, specifiek voor mensen met hersenletsel.

waarom zwemmen?

Zwemmen is ideaal voor herstel van motoriek en evenwicht, creëert zelfvertrouwen en is boven­dien ook een gezellige groepsactiviteit. Uit onderzoeken blijkt dat niet alleen het lijf, maar ook het brein baat heeft bij regelmatig bewegen. En wanneer het lijf niet meezit, is de gewichtsloosheid van een zwembad heerlijk om in te bewegen!

lestijden

De lessen vinden plaats het speciaal aangepaste bad in Sportstad Heerenveen.

  • Vanaf donderdag 30 november 2017 van 14:00 tot 15:00 uur (m.u.v. schoolvakanties) kunt u zwemmen onder professionele begeleiding van zowel Sportstad Heerenveen als ziekenhuis Tjongerschans.

Deze zwemactiviteit vindt plaats in het bad met een beweegbare vloer zodat het voor iedereen goed toegankelijk is. We gaan er vanuit dat u redelijk zelfstandig kunt zwemmen en uzelf aan en uit kunt kleden. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan iemand mee. Begeleiding is gratis.

aanmelden

We voeren vooraf een kennismakingsgesprek waarin een aantal vragen gesteld worden over uw lichamelijke conditie. Na dit gesprek en een proefles kunt u een 10-badenkaart aanschaffen. U hebt geen CIZ of WMO indicatie nodig om mee te doen.

Aanmelden kan via beweegteam@tjongerschans.nl of telefonisch bij Sportstad Heerenveen via 0513 – 614800.