NAH


zwemmen voor mensen met hersenletsel

Sportstad Heerenveen realiseert samen met de Edwin van der Sar Foundation en met haar partners Ziekenhuis Tjongerschans en Revalidatie Friesland een beweegproject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

NAH zwemmen was niet mogelijk geweest zonder de sponsoren grafische groep Van der Eems, Kuiper Verzekeringen en DJ Events.

meer informatie

waarom zwemmen?

Zwemmen is ideaal voor herstel van motoriek en evenwicht, creëert zelfvertrouwen en is bovendien ook een gezellige groepsactiviteit. Uit onderzoeken blijkt dat niet alleen het lijf, maar ook het brein baat heeft bij regelmatig bewegen. En wanneer het lijf niet meezit, is de gewichtsloosheid van een zwembad heerlijk om in te bewegen!

  lestijden

  • donderdag 14.00 – 15.00 uur   tarief

   • per keer: €5,75
   • 10-badenkaart: €51,75    intake gesprek

    We voeren vooraf een kennismakingsgersprek waarin een aantal vragen gesteld worden over uw lichamelijke conditie. Na het gesprek en een gratis proefles kunt u een 10-badenkaart aanschaffen. U hebt geen CIZ of WMO indicatie nodig om mee te doen.


      hersenletsel

      oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

      Niet-aangeboren hersenletsel is van alle leeftijden. Een plotselinge hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een herseninfarct of hersenbloeding, verkeers- of geweldsongeval, hersentumor of operatie, kan leiden tot blijvend hersenletsel. De beperkingen zijn soms tijdelijk, maar vaak chronisch. Verstoorde spraak en emoties, geheugenverlies, uitval van lichaamsfuncties en motoriek, overgevoeligheid voor prikkels en extreme vermoeidheid.

      hersenletsel

      de impact op het dagelijks leven

      De impact van een hersenbeschadiging wordt pas écht duidelijk als men weer thuis komt na een ziekenhuisopname. Het is ingrijpend, voor zowel de patiënten als voor hun omgeving. Dit kan zich uiten in relatieproblemen, onbegrip bij vrienden en familie, het verlies van werk en sociale contacten, depressieve gevoelens en eenzaamheid.

      hersenletsel

      de effecten van lichaamsbeweging

      Lichaamsbeweging houdt ons brein beter in conditie, zorgt voor herstel van de hersenfuncties en is goed voor het zelfvertrouwen en sociaal contact. Kortom, een betere kwaliteit van leven. Maar voor sport en bewegen met hersenletsel zijn deskundige begeleiding en aangepaste omstandigheden noodzakelijk. De Edwin van der Sar Foundation realiseert landelijke beweegprojecten, specifiek voor mensen met hersenletsel.