Actueel

Landelijke bekerfinale waterpolo

Waterpoloënd Nederland kijkt reikhalzend uit naar de tweede grote bekerfinale van ons land. Na de KNZB-beker voor ploegen uit de Eredivisie zijn het nu de eerste- en reserve klassers die gaan strijden om de ManMeer!-Cup die ook dit jaar weer in Heerenveen zal plaatsvinden. Sportstad is voor deze drie mooie bekerfinales dan ook weer helemaal uitverkocht.

De ManMeer!-Cup is al jaren lang een begrip in Heerenveen waarbij de Stichting Waterpolo Fryslân nauw samenwerkt met de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Sportstad Heerenveen, Startgemeenschap HZ&PC/Avéna en het mediaplatform Waterpolo NL.

Waren de tribunes vorig jaar groen wit gekleurd door de bezoekers uit de Zaanstreek. Dit jaar zal het vooral rood wit zijn als zowel de dames als de heren uit Utrecht naar Heerenveen zullen komen. De dames van winnend finalist UZSC uit 2016 zullen het in de finale opnemen tegen het Goudse GZC Donk die de beker in 2011 en 2012 wisten te winnen. De heren uit de Domstad zullen het opnemen tegen de gevreesde ‘Beren’ uit Ede. Deze ploeg, de Polar Bears, won in 2015 de beker. Het belooft een mooie finale te worden.

De afsluiter aankomende zaterdag is de finale tussen PSV en VZC uit Veenendaal. VZC als winnaar in 2017 staat tegenover de verliezend finalist van vorig jaar. Voor de hoofdmacht van PSV uit de lichtstad is het voor de tweede jaar op rij dat ze in de finale staan in Heerenveen. Voor coach Ronald Lindhout is het de eerste finale in Sportstad na zijn terugkomst bij PSV. De ervaren speler/coach is blij met het behalen van deze finale. Eén van de doelstellingen voor dit seizoen werd daar mee bereikt. De weg naar de finale was niet makkelijk concludeert hij. Veelal met gemak gewonnen maar ook een paar keer op strafworpen waarbij de spanning tot op het laatst te voelen was. Zonder arrogant te willen zijn denkt hij dat PSV op het huidige niveau de wedstrijd zou moeten kunnen winnen met alle respect voor de tegenstander die in zijn ogen nog altijd een gevaarlijke outsider is.

Guido Schreuder is de nieuwe coach van VZC maar zeker niet onbekend in Veenendaal waar hij al sinds 1993 speelt. Hij geeft toe dat het onderlinge verschil wel groot is maar de ‘Cupfighter-mentaliteit’ van zijn vereniging kan een grote rol gaan spelen. Zijn ploeg zal zich niet zomaar gewonnen geven. Ook voor Schreuder was de weg naar Heerenveen eentje met obstakels. Vooral tijdens de laatste wedstrijd tegen OZ&PC had zijn ploeg het zwaar. Hij verwacht een mooie bekerfinale zeker door de komst van zo’n 125 meereizende supporters. Zelf stond hij eerdere in de finale in Heerenveen en bewaard mooie herinneringen aan dit evenement.

Ook dit jaar staat de ManMeer!-Cup in het teken van een goed doel. Dit keer voor een groep enthousiaste waterpoloërs van SGHA die zich gaan inzetten voor het ‘Foppe Fonds’. Het fonds zet zich in voor kinderen die vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. De waterpoloërs gaan eind april op de fiets naar Parijs en hopen op deze manier geld in te zamelen voor dit goede doel wat door de Stichting Waterpolo Fryslän zal worden ondersteund met een cheque.

Nieuw dit jaar is dat er door Sport Noord een livestream verzorgt gaat worden van de dames en heren 1 finale via www.sportnoord.nl. De organisatie is verheugd dat op deze manier ook de achterblijvers kunnen genieten van één van de mooiste finales van Nederland.

Meer informatie kunt u vinden op www.manmeercup.nl of www.waterpolo.nl